Potek fotografiranja

Pogovor

Na začetku si vzamemo čas za pogovor, da se spoznamo, navežemo stik in ugotovimo vaše želje. Pomenimo se o tem, kako se bomo lotili fotografiranja in kako se nanj pripraviti. S tem ustvarimo dober teren za sproščeno atmosfero med fotografiranjem. Tako na fotografijah še bolj pridejo do izraza umirjena, prijetna čustva veselja, bližine in lepega pričakovanja. Določimo tudi točen termin fotografiranja.

Priprava

Med tem, ko jaz pripravljam opremo in razmišljam konceptu, si vi vzemite sproščen dan zase. Pojdite na prijeten sprehod, preberite kaj sproščujočega, privoščite si dober prigrizek. Ob vaši najljubši glasbi si uredite pričesko in se v nežnih barvah naličite. Dobro je, da si že večer pred tem v miru pripravite obleko in nakit, če bi ga radi na fotografijah nosili. Kako in koliko boste na fotografiranju oblečeni in je stvar vaše izbire in tega, kako se boste počutili.

Oblačila z elastiko, kot so hlačke, modrčki in nogavice, običajno na koži pustijo odtise, ki lahko ostanejo vidni daljši čas. Škoda bi bilo, da prekinjajo linijo vašega telesa. Zato je dobro, da jih vsaj kakšni dve uri pred fotografiranjem slečete in pridete v lahki, mehki opravi.

Na snemanje lahko pridete sami ali z družino, odvisno od vaših želja. Vsekakor so družinski člani zaželjeni. Na snemanju lahko naredimo nekaj skupnih fotografij, nekaj fotografij posameznih članov, samo nosečnice… Če pride z vami otrok, je dobro, da je zraven še kdo, da se bo ukvarjal z njim, ko  bomo delali slike nosečnice same. Težko je namreč biti istočasno v funkciji modela in mame.

Fotografiranje

Za nastanek najboljših fotografij je po mojih izkušnjah najbolj pomembna sproščena prijetna atmosfera in dobro počutje nosečnice. Zato vedno rad delam na lokaciji, kjer se počutite najbolj sproščeno in udobno. To je lahko prijetno mirno studijsko okolje brez motenj, lahko je pri vas doma, kje v naravi…kjerkoli si želite in vam najbolj ustreza.

Fotografiranje začnemo s prijetnim pogovorom in pripravo. Zmenimo se, kako bi radi začeli. Priredimo svetlobo in ob sproščeni debati nadaljujemo fotografiranje.

Skozi leta dela se mi vedno znova potrjuje, da nastanejo najbolj naravne in sproščene fotografije, kadar imamo »poze« zastavljene le okvirno in se z  njimi ne ukvarjamo preveč. Prepustimo se življenju in sčasoma vse manj čutimo, da je prisoten fotoaparat. Fotografiranje postane predvsem prijetno druženje in to se na fotografijah čuti.

Najboljše fotografije navadno nastanejo, ko si zanje vzamemo čas, zato najrajši fotografiram, ko časovno nismo omejeni. Ljudje, brez izjeme se nekje po pol ure prisotnosti fotoaparata sprostimo in takrat v nas bolj jasno zasije naša sproščena vesela plat.

Izbor fotografij

Posebno pri fotografiranju nosečnic, trebuščkov, dojenčkov, otrok in družin, posnamem mnogo fotografij. Na ta način ujamem tiste najlepše kratke iskrive nepredvidljive trenutke. Slike, kjer je živ, sijoč izraz človekav najboljši harmoniji s svetlobo, gibanjem in kadrom.

S takim pristopom nastane večja količina fotografij, kjer lahko za posamezen kader izberemo najboljšo.

Ko določimo željeni končni izbor, sledi obdelava – retuša fotografij.

Obdelava fotografij

Bistveni del fotografije je in bo vedno ostala, moč zgodbe ujetega trenutka ki jo fotografija  izraža. Da bo ta zgodba izčiščeno in izpopolnjeno izražena,  pa je potrebno fotografijo ročno, indovidualno, po meri obdelati. Glede na naravo motiva fotografije in njegovega sporočila je potrebno uskladiti barvne tone pri barvnih ter sivinske nianse pri črno-belih fotografijah. Uskladiti svetle in temne tone ter dodelati detajle, tako da bo končni rezultat res močan in popoln.

Kaj dobite na koncu

Po fotografiranju in obdelavi dobite fotografije v obsegu in formatu, ki ga zajema paket, ki sta ga bili izbrali.

Fotografije lahko dobite tudi razvite v poljubnih velikostih. Večje povečave lahko kaširamo, plastificiramo ali uokvirimo. Fotografije lahko dobite tudi kot samolepilno tapeto velikosti čez celo steno.

Iz večjega števila fotografij lahko za čudovit spomin naredimo lično fotoknjigo. Opcije so tudi tisk na lončke, puzzle,…

Slika natisnjena na les